Tansiyon türünüzü biliyor musunuz ?
Tansiyon türünüzü biliyor musunuz ?
Tansiyonun 6 farklı türü bulunuyor.Tansiyon türünüzü belirleyerek tansiyon rahatsızlığınıza karşı önlem alabilirsiniz.İşte tansiyon türü ve açıklamaları;
İkincil hipertansiyon (Sekonder )
Yapılan araştırmalara göre hastaların %90’nından fazlasında hipertansiyona neden olan herhangi bir rahatsızlık belirlenememektedir.Fakat bunların küçük bir kısmında yüksek tansiyonun hormonal bir bozukluk veya hormon salgılayan tümörlerden,uyku apnesinden veya kan basıncını yükselten bazı ilaçlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir.Bu duruma ise ikincil hiper tansiyon adı verilmektedir.
Hipertansiyona sebep olan ikincil sebep belirlendiğinde tedavi daha mümkün hale geliyor.
Beyaz önlük hipertansiyonu
Kan basıncının sağlık kurumlarının dışında ölçüldüğünde normal ama doktor veya hemşire tarafından ölçüldüğünde yüksek çıkıyorsa bu hipertansiyon türüne sahipsiniz.Bu durumun doktor ve hemşire görmekten kaynaklı olarak endişe seviyesinin artmasından kaynaklandığını düşünülmektedir.
Maskeli hipertansiyon
Sağlık kurumlarında ölçülen tansiyonun normal çıkması hastane dışında ölçülen tansiyonun yüksek çıkması durumudur.Evde(ortamda) yaşanılan stresin nedeni olarak kan basıncının yükselmesi durumu olarak düşünülmektedir.
Dirençli hipertansiyon
Farklı tansiyon ilaçlarının yüksek dozlarda kullanılmasına rağmen tansiyonum hedeflenen rakamlara indirilmemesi durumudur.Bunun sebebi olarak ise tansiyon ilaçlarını zamanında kullanılmaması düşünülmektedir.İlaçlar zamanında alınarak sigara ve tuz kısıtlanmalıdır.
İzole sistolik hipertansiyon
Büyük tansiyonun üst sınırı olan 14’ten yüksek çıkması küçük tansiyonun ise 9’dan daha düşük ölçülmesi durumudur.Damar esnekliğinin azalması nedeni ile özellikle yaşlılarda görülen durum olarak düşünülmektedir.Yaşa bağlı tansiyonlarda mutlaka hekim gözetiminde ilaç kullanılmalıdır.
Düşük tansiyon (hipotansiyon )
Büyük tansiyon 9,küçük tansiyon 6’nın altında olması durumudur.Rakamlara bağlı bu sınırlar genç ve sağlıklı bireylerde normal kabul edilmektedir.Bu tansiyonun en büyük belirtileri baş dönmesi,kalbin hızlanması,halsizlik,bulanık görme ve bulantı ve bayılmadır. Düşme ve yaralanmalara karşı muhakkak önlem alınmalıdır.
Şu an da bir endişe taşımıyor olsam da yaş kemale erdiğinde gerekecek bir bilgi teşekkür ederim
benimkini bilmiyorum ama sanırım tuz rejimini bozduğum anda ilaca rağmen yükselen salak dirençli birşey ailemde de genetik full tansiyonlu bir sülalem var maşallh 46 yaşında da beni yakaladı tabii ki sağolsun kzııyorum accık kendisine de…sevgilerimle
Benim hep düsüktür tansiyonum 😊
Son bir yıldır tansiyonum 14.5 – 9 aralığında seyir etti. Son iki ayda tuz tüketimini azaltım ve 30 dakika günlük tempolu yürüyüşten sonra son bir haftada tansiyon değerlerim 12-7.5 seviyesine indi. Nabızda bu dönemde 100 civarında seyrediyordu şimdi seksenlerde
sanırım ikincil tür bir rahatsızlığım var. kötü durum, kimsede olsun istemem.
Tansiyon türleri hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler. Çok faydalı yazılar hazırlamaktasınız editör. Elleriniz dert görmesin.